Blog

22-02-2018
Griep en verkoudheid anders bekeken
door Lientje Hoogzand

Hoewel de Sneeuwklokjes, Krokussen en Toverhazelaar al bloeien is het nog winter; het weer trakteert ons ook nog op een staartje winterkou en de meeste planten zijn nog in rust. De natuur heeft zich nog teruggetrokken en zo zou dat bij de mensen ook moeten zijn, niet zo actief naar buiten gericht maar meer tijd nemen voor jezelf.

In de winter overheersen de natuurkwaliteiten droog en koud. Koud staat voor terugtrekken, vertraging, rust, verdieping, terugtrekken in jezelf: introversie¹. Droog staat voor geconcentreerd (opgedroogd), structuur, (onder)scheidend vermogen en logisch redeneren¹. Wanneer je deze twee kwaliteiten samenvoegt krijg je dus een in zichzelf terugtrekkende beweging om zich af te sluiten van de buitenwereld om diep over jezelf en de dingen na te denken: introspectie en om deze te ordenen in jezelf.

Veel mensen hebben griep of zijn verkouden; dit is in feite ook een terugtrekkende beweging. Vaak word je verkouden of krijg je griep wanneer je druk bent (geweest) of veel stress hebt gehad, lees: teveel prikkels van buitenaf hebt binnengekregen. Je wordt als het ware wat afgesloten van de buitenwereld zodat je meer in contact kan komen met je binnenwereld². Door de griep en verkoudheid word je gedwongen om je in jezelf terug te trekken. Bij griep nog meer dan bij verkoudheid omdat je dan meestal echt té ziek bent om iets te doen waardoor je wel rust móet houden. Wanneer je hieraan toegeeft zal je er sneller overheen zijn.
Je zintuigen worden afgesloten: denken gaat niet zo goed met een hoofd vol met snot en hoofdpijn, je hoort minder, proeft minder ruikt niets…

Als je het nog niet bedacht hebt, kun je (wanneer je je weer wat beter voelt) aandacht besteden aan wat er leeft binnenin jou, wat zijn jouw ideeën en plannen voor dit jaar? Wanneer je gedwongen wordt om rustig aan te doen en niet door blijft jagen in je drukke leven, heb je tijd om hier over na te denken. Wanneer je doorgaat en geen rust neemt, je niet terugtrekt in jezelf, duurt je verkoudheid of griep in het gunstigste geval langer en in het ongunstigste geval heb je meer kans op complicaties zoals: keelontsteking, oorontsteking of voorhoofdsholteontsteking en bij griep op longontsteking.

Om de natuur een handje te helpen: doe het wat rustiger aan, zorg voor voldoende slaap, vermijd stress, dus rust en vertraag en zet alles eens op een rijtje voor jezelf.
Wanneer je geen trek hebt in eten; luister ernaar dit kan geen kwaad, zolang je maar voldoende drinkt. Als je wel eet, zorg dat je gezond eet: groenten en fruit en zoveel mogelijk biologisch.

Een kruid wat je sneller door je verkoudheid of griep heen kan helpen mits je bovenstaande leefregels in acht neemt:
de gewone Vlier (Sambucus nigra)

Het werkt preventief maar ook wanneer je al verkouden bent of griep hebt kan de vlier ervoor zorgen dat je sneller herstelt.
De vlier werd vroeger bij huizen en stallen gezet ter bescherming van de mensen en dieren tegen kwade geesten, de bliksem en vuur. De Grieken en Romeinen gebruikten deze plant ook al bij griep en verkoudheid vanwege de zweet afdrijvende en slijm oplossende eigenschappen. Galenus (131-201 n. CH.) beschreef de plant als heet en droog te gebruiken bij verkoudheden en slijmvliesaandoeningen³.
Vroeger werden infecties gezien als het kwaad van buitenaf wat naar binnen kwam.
Met name de vlierbessen beschermen inderdaad tegen virusinfecties, het is een anti-viraal middel door de proteïnes. Deze zorgen ervoor dat het virus zich minder snel kan vermenigvuldigen en leggen een beschermend laagje om de viruscellen heen, zodat deze niet de lichaamscellen kunnen binnendringen. Het immuunsysteem wordt geactiveerd door de anthocyanen en flavanoïden, hierdoor wordt het virus uitgeschakeld. Ook heeft het een antiseptische werking, wat betekent dat het bacteriële infecties voorkomt.
Al met al sinds 2500 jaar een effectief middel bij griep, hoest en verkoudheden³!

Je kunt de vlierbloesem innemen als thee of siroop en de bessen als siroop. In het acute stadium 6x per dag een kopje, wanneer het wat beter gaat 3x daags een kopje, een half uur voor de maaltijd.

Iedereen is weleens verkouden of heeft weleens griep, dan kan deze symptomatische behandeling helpen. Wanneer je vaak verkouden bent of griep hebt is het raadzaam om bij een Natuurgeneeskundig therapeut de oorzaak uit te laten zoeken en te laten behandelen.

 

Bronnen:
¹“de natuur dat ben jij” – Renée Koenders en Esther Tenhagen
²“Èn simpel èn complex” –  Renée Koenders en Esther Tenhagen
³“Groot Handboek Geneeskrachtige Kruiden” – Dr. Geert Verhelst