Manuele natuurgeneeskunde

Bij het bewegingsapparaat zijn gespannen spieren vaak de oorzaak van (pijn)klachten, deze kunnen ontstaan door overbelasting, stress en trauma’s. In de behandeling worden de gespannen spieren soepeler gemaakt maar er wordt ook gekeken wat de achterliggende oorzaak is.
De Strik methode staat centraal, de Dorn methode wordt als aanvulling gebruikt wanneer nodig. Bij specifieke aandoeningen wordt de Breuss massage toegepast.

De Strik methode

De Strik methode is ontstaan uit sportmassage en vanaf 1969 ontwikkeld door Henk Strik (1918-2008). Het is een geïntegreerde massagevorm met elementen uit de klassieke massage en diepe weefsel massage, gecombineerd met healing en manipulatie.
Klachten, pijn en scheefstand van het bewegingsapparaat komen voort uit chronisch gespannen spieren. Dit wordt veroorzaakt door stress, overbelasting en trauma’s; lichamelijk of psychisch. Stress geeft een opeenvolging van reacties waaronder spierspanning. Trauma's kunnen zowel lichamelijk als psychisch zijn; lichamelijke trauma's veroorzaken littekenweefsel en door psychische trauma´s zetten emoties zich vastzet in spierweefsel.
Door intensieve massage van de oppervlakkige spieren en manipulatie van de dieper gelegen spieren wordt de spanning losgelaten. Hierdoor verbetert de stand en stabiliteit van het skelet en vermindert de pijn. De vastgezette emoties worden door healing onbewust op energetisch niveau afgevoerd.

Ieder lichaam vertelt een verhaal

De Dorn methode

De Dorn methode is vanaf 1973 door Dieter Dorn (1938-2011) ontwikkeld in Duitsland en heeft rond 2000 bekendheid gekregen in Nederland. Het is een zachte manuele methode om beenlengteverschil, bekken, wervels en gewrichten te corrigeren.
Beenlengteverschil leidt vaak tot rug-en bekkenklachten. Door het beenlengteverschil staat het bekken scheef, wat tot gevolg heeft dat ook de wervelkolom scheef komt te staan. Verschoven wervels kunnen leiden tot pijn in de rug, nek, het hoofd en tal van andere klachten.
De Dorn methode is een milde methode, waarbij de correcties in interactie zijn met de cliënt, die meebeweegt tijdens de behandeling. De Dorn methode wordt door mij altijd toegepast in combinatie met de Strik methode of Breussmassage.

De Breuss massage

De Breuss massage is afkomstig van de Oostenrijkse Heilpraktiker Rudolf Breuss (1899-1990). Het is een energetische massage van de wervelkolom. De bewegingen zijn zacht en rustig waardoor er een diepe ontspanning ontstaat. Door deze massagemethode wordt er ruimte tussen de wervels gecreëerd waardoor de tussenwervelschijven gestimuleerd worden om zichzelf te herstellen.
Het is een op zichzelf staande massage die gebruikt kan worden bij zware rugpijn en specifieke klachten van de wervelkolom zoals; ischias, HNP, slijtage en artrose. Ook is het heel geschikt om in combinatie met de Dorn methode te gebruiken.

Ervaringen cliënten

Ik ben bij Origo terecht gekomen nadat ik een jaar eerder door een lage hernia uitgeschakeld was. Omdat de pijn niet wilde verminderen na diverse therapieën, stond ik op de wachtlijst voor een operatie. Ik besloot nog één therapie te proberen: binnen 2 weken na de start van de behandeling werd de pijn veel minder, het verbeterde zo veel in de maanden daarna dat ik de operatie heb afgeblazen.
Marie