Traditionele natuurgeneeskunde

Net als de natuur bestaat het lichaam uit onderdelen (organen) die verbonden zijn met elkaar en die invloed hebben op elkaar (ecosysteem). Je hebt iedere dag te maken met prikkels op verschillende niveau’s: fysiek; voeding, emotioneel; indrukken, mentaal; kennis, sociaal; vrienden/relaties. In een gezond lichaam worden deze prikkels goed verwerkt, de organen zorgen voor de inname, verwerking en uitscheiding. Bij dit proces komen altijd toxines (afvalstoffen) vrij, deze toxines worden normaliter afgevoerd.

wat neem je tot je, wat behoud je, wat laat je los

Wanneer er een verstoring is in de opname, verwerking of uitscheiding raak je uit balans. Dit leidt tot verminderde vitaliteit/energie, allerlei klachten en uiteindelijk ziekte. In de natuurgeneeskunde wordt dit gezien als een poging van je lichaam om de balans te herstellen. De oorzaak ligt vaak ergens anders dan waar het zich uit, bijvoorbeeld als je spijsvertering je zwakke plek is, kan het zijn dat je eczeem krijgt of een lage weerstand hebt. Ook wanneer je dingen doet die tegen jouw natuur ingaan, ontstaat er een disbalans.
De  natuurgeneeskundige behandeling is erop gericht om de opname, de verwerking en met name de uitscheiding te bevorderen. Hierdoor kán het lichaam de balans herstellen, dit wordt ook wel het zelfgenezend vermogen genoemd. Op deze manier wordt het lichaam van binnenuit sterker gemaakt. Je komt dichter bij je eigen natuur en je word je bewust wat wel of niet gezond is voor jou, hierdoor kun je zelf jouw proces beïnvloeden.

Ervaringen cliënten


Al jaren had ik last van "opvliegers" waardoor ik 's nachts erg slecht sliep. Door de kruiden die Lientje mij voorschreef zijn de opvliegers veel minder en heb ik eindelijk mijn nachtrust weer terug! Ook heb ik geen last meer van mijn maag.
Stella